Oliepastel 01 © 2012 insectOrama. All rights reserved.

Werken met oliepastel

Oliepastel, niet te verwarren met waskrijt of wasco, is een zeer vette soort krijtstift. Ze bestaan ook in een wateroplosbare versie en de tekeningen die ik hier bespreek zijn daarmee gemaakt. Ik gebruik als merk Neocolor II van Caran d’Ache en toon jullie het verschil tussen het direct en indirect aanbrengen van de kleuren.

Direct inkleuren

Het Gloeidiefje en de Toekandolfijn uit de Zomercollectie heb ik rechtstreeks ingekleurd zoals je hierboven kan zien. Op de foto hieronder heb ik de tekening bewerkt met een nat penseel. Terwijl ales nog nat is kan je heel makkelijk nog meer kleur aanbrengen. Het resultaat lijkt een beetje op plakaatverf.Hieronder de afgewerkte tekeningen.


 

Indirect inkleuren

Hiermee bedoel ik dat je je kleuren op een apart blad zet en ze daar oppikt met een nat penseel, net zoals je met potjes waterverf zou doen. Op de foto hieronder zie je dat ik op voorhand bijna niets heb ingekleurd.

En na het inkleuren. Hier lijkt het resultaat dan weer op aquarel en bekom je heel subtiele overgangen.

Hier zie je ze in detail. Ik weet alleen nog niet hoe ik ze ga afwerken…


Leave a Reply

Your email address will not be published.
Required fields are marked:*

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>